FINREG PARTNERS na brainstormingu startupového akcelerátora StartupYard

 

20. února 2024 Diskutovali jsme o aktualitách v oblasti právní regulace kryptoaktiv v EU a ČR.


Místem, kde se odbornost snoubí s technologiemi a inovacemi, se 15. února 2024 stal pražský prostor Zenwork v Paláci ARA v Perlové ulici. Akcelerátor StartupYard zde pořádal exkluzivní akci: „Blockchain in Business: Bridging the Gap“ a v rámci panelových diskusí na různá témata se na pódiu vystřídalo a o své postřehy podělilo v průběhu jednoho odpoledne hned několik řečníků a pozvaných hostů.

Mezi diskutujícími hosty nechyběli mj. Josef Gattermayer (CEO Ackee Blockchain), moderátor František Vinopal, Matuš Steis a Libor Podlaha (projektový manažer ČS Seed Starter, Česká spořitelna).

Poznatky v oblasti právní regulace kryptoaktiv v EU a ČR přispěl do debaty na téma „Blockchain Security and Compliance“ také advokát FINREG PARTNERS, Jan Šovar.

MICA jako nový benchmark

Nárůst služeb v oblasti kryptoměn a dalších virtuálních aktiv přiměl státy po celém světě hledat cesty, jakým způsobem tyto činnosti regulovat. Co se pochopitelně liší, je přístup jednotlivých států k regulaci kryptoměn. S nadsázkou můžeme říci, že zatímco USA vynikají ve vynalézání, Asii předchází pověst těch, kteří zdařile vylepšují a kopírují. A pokud se jedná o Evropu, významným vývozním artiklem Evropské Unie je regulace (příkladem je GDPR). Potenciál být právě takovým benchmarkem, jako tomu bylo v případě GDPR, má nyní MICA. Myslím, že bruselský efekt zafunguje i zde.

Web3 prostředí a MICA

S nařízením MICA již nebudou pro svět Web3 existovat jednotlivé národní povolovací režimy. MICA namísto nich zavádí jednotný povolovací systém, který bude platný pro veškeré státy Evropské unie. Na druhou stranu MICA regulace umožní jednotlivým web3 podnikatelům operovat na mnohem větším evropském trhu za mnohem menšího počtu licencí.

AML a DeFi a tokenizace aktiv

AML regulace se vztahuje na všechny poskytovatele služeb virtuálních aktiv bez ohledu na to, zda se pohybují v rámci decentralizovaných systémů, či nikoliv. Jinou a složitou otázkou zůstává, jak prostředí DeFi vůbec regulovat. Na to totiž zatím není nalezena uspokojivá odpověď. Nemyslím si ani, že se do regulace DeFi vůbec někomu, včetně Evropské komise, příliš chce. Zatím tedy není zřejmé, komu vůbec regulatorní povinnosti uložit. Zda z právního hlediska vytvořit novou fiktivní entitu (na principu “DOW”), regulovat poskytovatele konektivity, nebo zvolit jiné řešení?  Regulatorní pozornost na EU úrovni se po mém soudu bude nyní soustředit na tokenizaci aktiv (nejen těch ryze virtuálních) než na DeFi.

FINREG PARTNERS na brainstormingu startupového akcelerátora StartupYard.

Use-case blockchainu:  EBSI

Pokud bych si měl vybrat jeden projekt, za zmínku a pozornost stojí use-case, na kterém se aktuálně pracuje v rámci European Blochchain Services Infrastructure (EBSI). Jedná se o platformu, jejímž cílem je rozšířit schopnosti blockchainu pro obecné blaho. Jednou z aktuálních případových studií je využití blockchainu pro ověřování pravosti dokumentů (například potvrzení o stážích na evropské škole nebo diplomů).  Jsem fanouškem myšlenky EBSI a kdo ví, třeba se později dočkáme i nějaké jednotné evropské ověřovací služby pravosti dokumentů, založené na blockchainu a využitelné v rámci AML identifikace a kontroly.

Děkujeme pořadateli a všem zúčastněným za podnětnou a inspirativní konferenci.

Print Friendly and PDF
 

Klíčové kontakty