Novinky v AML zákonu: Co přinese chystaná novela?

 

Nová pravidla pro identifikaci na dálku, rozšíření identifikačních údajů, změny pro provozovatele loterií a binga i obchodníky s drahými kameny. Upozorňujeme na nejpodstatnější novinky, které přináší chystaná novela zákona.


Aktuálně ve druhém čtení v poslanecké sněmovně se nachází sněmovní tisk č. 439 („novela“), který novelizuje zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů („AML zákon“). Novela nejspíš nabude účinnosti ve 2. čtvrtletí tohoto roku. Níže upozorňujeme na nejpodstatnější změny, které tato novela přináší.  

Penny transfer i ze zemí mimo EHP

Novela zejména navrhuje úpravu pravidel pro identifikaci na dálku prostřednictvím tzv. „penny payment“, když nově umožňuje, aby taková platba byla zaslána nejen z bank působících na území Evropského hospodářského prostoru („EHP“) ale i mimo něj, pokud taková země není vedena jako vysoce riziková třetí země. Možnost identifikace na dálku pro zahraniční klienty se tedy v případě přijetí novely značně rozšiřuje např. na USA, Japonsko, Kanadu a další. Důvodová zpráva uvádí, že určení toho, zda není účet veden ve vysoce rizikové zemi, lze provést např. skrze IBAN nebo prostřednictvím BIC. Vždy však platí, že je třeba posoudit AML rizika individuálně, které rozšíření procesu identifikace na dálku i na země mimo EHP může povinné osobě přinést.

Rozšíření identifikačních údajů 

Do identifikačních údajů klienta je nově výslovně zařazen i druh a číslo průkazu totožnosti, které budou muset být zaznamenány vždy. Tj. nejen v případě fyzické identifikace.

Další nová pravidla

Novela nově zakotvuje povinnost neprovést kontrolu klienta, pokud by provedení kontroly mohlo vést ke zmaření nebo ohrožení šetření podezřelého obchodu (tzv. „tipping-off“). V takovém případě podá povinná osoba vždy oznámení FAÚ. Prakticky to tedy bude znamenat, že bude nutné již před provedením kontroly vyhodnotit, zda existují znaky podezřelého obchodu, jehož vyšetřování by se v případě uskutečnění kontroly (tedy zpravidla dotazování klienta na některé skutečnosti) mohlo zmařit. Rovněž se stanoví pravomoc FAÚ instruovat povinnou osobu, aby u konkrétního klienta kontrolu nebo její část neprovedla.

Sjednocují se rovněž pojmy týkající se původu klienta, konkrétně pak „země usazení“ a země původu“ používané v AML zákoně a související vyhlášce České národní banky č. 67/2018 Sb., o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu („AML vyhláška“). Nově tedy bude aplikován pouze pojem země původu.

Novou povinnou osobou budou dále insolvenční a restrukturalizační správci, provozovatelé online loterií a binga. Co se týče obchodníků s drahými kameny bude nově výslovně stanoveno, co je za drahé kameny považováno.

Pro pobočky zahraničních osob - úvěrových nebo finančních institucí (tj. včetně poskytovatelů platebních nebo investičních služeb atp.) se nově použije pravidlo, podle kterého musí zasílat svůj systém vnitřních zásad Finančnímu analytickému úřadu. Tyto tak budou muset učinit do 30 dnů od nabytí účinnosti novely.

Print Friendly and PDF
 

Klíčové kontakty